Makrela z oliwkami

Skladniki:
– 50-60 dag makreli (2 duze ryby)
– 1 cebula
– 3 lyzki oliwy
– 2 listki laurowe
– 1 lyzka mieszanych przypraw ziolowych
– sok z cytryny
– 12 oliwek

Ryby umyc, dokladnie oczyscic, ostroznie wykrajac kregoslup i usunac osci. Obrana cebule oplukac, drobno
posiekac i zrumienic na oliwie (2 lyzki) na zloty kolor. Oliwa posmarowac zaroodporny polmisek, polozyc na nim ryby. Zrumieniona cebule rozprowadzic na powierzchni ryb, a do ich wnetrza wlozyc po listku laurowym i przyprawy ziolowe.
Skropic sokiem z cytryny Oblozyc oliwkami. Polmisek z rybami przykryc pokrywa.
Wstawic do nagrzanego piekarnika [150- 200C]. Piec okolo 30 minut.