Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/virtualki/160694/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/virtualki/160694/wp-content/plugins/wordpress-firewall-2/wordpress-firewall-2.php on line 300

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/virtualki/160694/wp-content/plugins/wordpress-firewall-2/wordpress-firewall-2.php on line 300
Śledź po marynarsku - Zoologia Szczeniak Tarnów

Śledź po marynarsku

Śledź po marynarsku
5 świeżych śledzi,
łyżeczka soli czosnkowej,
sok z 1,5 cytryny,
5 koreczków anchois,
40 g mąki,
4 łyżki startego twardego żółtego sera,
jajko,
3 łyżki oleju,
70 g cebuli,
100 g pomidorów,
jedna słodka papryka,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Śledzie myjemy patroszymy, filetujemy, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą czosnkową. Potem je panierujemy masą (z mąki, roztrzepanego jajka, sera i papryki w proszku). Po czym smażymy je na mocno rozgrzanym oleju. Na każdym usmażonym filecie kładziemy pasek anchois i wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika. Na patelni smażymy cienko pokrojoną cebulę, pomidory obrane ze skórki i pokrojoną w paski paprykę. Wykładamy warzywa na talerz i umieszczamy na nich śledzie.