Śledź po marynarsku

Śledź po marynarsku
5 świeżych śledzi,
łyżeczka soli czosnkowej,
sok z 1,5 cytryny,
5 koreczków anchois,
40 g mąki,
4 łyżki startego twardego żółtego sera,
jajko,
3 łyżki oleju,
70 g cebuli,
100 g pomidorów,
jedna słodka papryka,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Śledzie myjemy patroszymy, filetujemy, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą czosnkową. Potem je panierujemy masą (z mąki, roztrzepanego jajka, sera i papryki w proszku). Po czym smażymy je na mocno rozgrzanym oleju. Na każdym usmażonym filecie kładziemy pasek anchois i wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika. Na patelni smażymy cienko pokrojoną cebulę, pomidory obrane ze skórki i pokrojoną w paski paprykę. Wykładamy warzywa na talerz i umieszczamy na nich śledzie.