Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/virtualki/160694/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/virtualki/160694/wp-content/plugins/wordpress-firewall-2/wordpress-firewall-2.php on line 300

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/virtualki/160694/wp-content/plugins/wordpress-firewall-2/wordpress-firewall-2.php on line 300
Boa dusiciel - opis i hodowla - Zoologia Szczeniak Tarnów

Boa dusiciel – opis i hodowla

boa_dusicielBoa dusiciel (Boa constrictor) mimo groźnie brzmiącej nazwy nie jest ani największym, ani niebezpiecznym gadem. Mierzy, co prawda, 4,5-5 m i waży 30-50 kg, ale znacznie większe od niego są anakonda i pyton siatkowy (około 10 m długości). Boa dusiciel zamieszkuje najcieplejsze obszary Ameryki Południowej od Meksyku po Argentynę. Najczęściej przebywa na drzewach, na ziemię schodzi jedynie w poszukiwaniu pokarmu, i to tylko nocą. Unika wody. Chociaż spotyka się go często w pobliżu siedlisk ludzkich, schodzi człowiekowi z drogi. Nie spłoszony porusza się z prędkością około 500 m/godz. Jedna samica daje kilkadziesiąt sztuk potomstwa (nawet do 70). Młode mają długość około 50 cm i skazane są od początku na samodzielność, gdyż matka nie opiekuje się nimi. Dojrzałość osiągają w wieku 4-5 lat. Żyją około 30 lat.