Boa kubański – opis i hodowla

boa_kubanskiOjczyzną boa kubańskiego (Epicrates angulifer) jest –jak sama nazwa wskazuje — Kuba. Jego długość dochodzi do 4,50 m (przeważnie jednak ok. 3 m). Ubarwienie żółte po oliwkowe, z nieregularnymi, szerokimi, ciemnobrązowymi po czarne pasami poprzecznymi, które jednak często są na tyle poprzerywane i niespójne, że występują jedynie w postaci niewyraźnej sieci. Dzieli się na 10 gatunków, z których każdy ma po kilka podgatunków.

Zajmuje różnorodne środowiska: lasy liściaste, zarośnięte tereny kamieniste i skaliste. Spotykany także na plantacjach trzciny cukrowej, a nawet na przedmieściach większych miast. Także w jamach i wśród półek skalnych. Aktywny o zmierzchu i nocą. Odżywia się głównie gryzoniami i pisklętami.

Okres godowy przypada na marzec-kwiecień. Rodzi się ok. 30 sztuk żywych młodych. W chwili urodzenia młode wężyki mierzą 60-70 cm.