Fenek

fenekFenek (Fennecus zerda), najmniejszy przedstawiciel rodziny psowatych, uchodzi za największego ssaka drapieżnego Sahary. Żyje w suchych i pustynnych rejonach Półwyspu Arabskiego i Afryki Północnej.
Jest zwierzęciem nocnym; dzień spędza w chłodnych norach. Żywi się chrząszczami, szarańczakami, poluje na ptaki i gryzonie.
Z racji nocnego trybu życia niewiele wiadomo o ich biologii. Ruję odbywają zimą, ciąża trwa 50-55 dni, małe rodzą się w marcu lub kwietniu, zwykle 1-4 w miocie. Ważą po 25-28 g i mierzą 10 cm długości, z czego połowa przypada na ogon. Początkowo srebrzysto-czarne, po 2 tygodniach zmieniają ubarwienie futra na beżowe, a w wieku 3 miesięcy uzyskują płowożółtą barwę typową dla osobników dorosłych. Żyją średnio 12-14 lat.
Fenki mają łagodne usposobienie i łatwo się oswajają. Często więc spotykane są w hodowlach prywatnych.