Legwan zielony – opis i hodowla

200px-iguana3Legwan zielony (Iguana iguana) jest jaszczurką, która osiąga nawet 2 m długości. Żyje na zalesionych brzegach rzek Ameryki Południowej i Środkowej. Najchętniej przebywa na konarach drzew, które zwisają nad wodą. Ma doskonały wzrok. W razie niebezpieczeństwa zręcznie wspina się wyżej lub skacze z gałęzi do wody.
W warunkach naturalnych, gdzie ma do dyspozycji przede wszystkim liście, kwiaty, pączki roślin oraz owady, może sam dobierać pokarm, który się dla niego nadaje. W przypadku zwierząt hodowanych w terrarium nie można jednak polegać na tym instynkcie. Ponieważ w naturze podstawą diety są liście, także w terrarium liście lub substancje pokarmowe o podobnych własnościach odżywczych muszą stanowić 60-80% ich diety. Owoce mogą stanowić co najwyżej 20% diety. Jeśli to możliwe, legwanom podajemy nie pryskane chemicznie liście, takie jak mniszek lekarski, babka lancetowa i wąskolistna, ptasi rdest, koniczyna, mlecz zwyczajny, liście winogron i malin, jasnota biała. Dodatkowo legwany mogą otrzymywać mieszankę z tartej marchwi, płatków owsianych oraz skiełkowanej pszenicy i kiełków nasion i zbóż. Kiełki i skiełkowane ziarna oraz nasiona są szczególnie cenną karmą zieloną w okresie zimowym. Szczególnie godne polecenia są: lucerna, pieprzyca, soczewica, ziarno słonecznika, groszek zielony, siemię lniane i pszenica. Absolutnie niezbędnym składnikiem diety są dodatki mineralne i multiwitaminowe. Ponieważ legwany są szczególnie podatne na włóknikowe zwyrodnienie tkanki kostnej, lepiej jest podać tych składników nieco więcej niż za mało. Poza tym muszą mieć stale do dyspozycji utartą ossasepię, która jest zwykle bardzo chętnie wyjadana. Osobnikom młodszym, szczególnie podatnym na choroby kości, należy dodatkowo codziennie podawać wapno, którym posypuje się karmę.