Lew

lewLew (Panthera leo) — jedyny kot żyjący stadnie, jest niewątpliwie najlepiej poznanym dużym drapieżnikiem.

W ogrodach zoologicznych i cyrkach występuje od ich powstania i obecnie tak się tu dobrze rozmnaża, że konieczne jest ograniczanie jego rozrodu.

Jako drapieżnik zjada 5-7 kg mięsa dziennie. Po około 100-dniowej ciąży samica rodzi 1-5 ślepych, cętkowanych kociąt. Dojrzewa w trzecim roku życia, żyje 15-20 lat.