Pantera

panteraPantera (Panthera pardus) zwana również lampartem to średniej wielkości kot dobrze znany bywalcom ogrodów zoologicznych i jeszcze dość liczny w swoim naturalnym środowisku.

Zamieszkuje wszystkie środowiska Afryki (z wyjątkiem pustyń), Azję Mniejszą i Przednią, Indie, Indonezję, Cejlon, Sumatrę i Jawę, Chiny, Mandżurię i Mongolię. Oprócz osobników cętkowanych spotyka się również pantery czarne.

Poluje na małe antylopy, szakale, małpy, dzikie świnie, gryzonie, ptaki oraz na zwierzęta domowe. Człowieka unika. Zamieszkuje wilgotne, zwarte lasy i suchą sawannę, tereny górzyste i równiny. Charakteryzuje się niebywałą zwinnością i siłą i niejednokrotnie wciąga wysoko w koronę drzew ofiary cięższe od siebie. Po około 100-dniowej ciąży rodzą się 1-4 młode o wadze około 300 gramów. Dojrzewa w wieku 3 lat. Żyje około 15-tu.