Żaba indyjska – opis i hodowla

zaba_indyjskaŻaba indyjska (Kaloula pulchra) należy do rodziny żab wąskopyskich (Microhylidae) i osiąga wielkość do 7,5 cm. Cechą charakterystyczną tej żaby jest nieomal idealnie okrągły tułów z małą, krótką głową zakończoną spiczastym i stosunkowo wąskim pyszczkiem. Worek rezonacyjny niewidoczny. Bardzo słabo rozwinięte błony pływne występują tylko między palcami tylnych łap. Na palcach wszystkich kończyn niewielkie przylgi. Na piętach znajduje się stosunkowo duży łopatowaty wyrostek zaopatrzony w ostrą krawędź. U samców worek krtaniowy.

Okrzyk, który potrafią dzięki niemu wydawać przyczynił się do nadanie jej w języku niemieckim popularnej nazwy “żaba-wół”. Ich głos, do złudzenia przypominający ryczenie wołu, jest trudny do zniesienia nawet na otwartym terenie w naturze, co dopiero w zamkniętym pomieszczeniu terrarium. Jest to jednak jedyna “wada” tych żab.

Ubarwienie tych żab jest bardzo urozmaicone. Wierzchnia strona głowy i jej boki są koloru żółtego. Strona grzbietowa jest ciemnobrązowa. Brązowy kolor grzbietu oddziela wyraźnie od żółtej głowy ciemny pasek łączący oczy. Od tyłu oka, poprzez ramię, boki ciała aż po biodra ciągnie się brązowy prążek. Między tym paskiem, a brązowym grzbietem przebiega ostro żółty pas, ciągnący się od oka aż po tylna część uda. Boki ciała są nakrapiane w żółte i brązowe plamki, natomiast strona brzuszna jest rdzawa. Kończyny są szare, w ciemnobrązowe kropki i nieregularne żółtawe plamki. Podgardle samca jest czarne. Jajorodne.

Żaba indyjska żyje w Chinach, Indiach, Indochinach i na Archipelagu Indo-Malajskim. Spotyka się ją w sadzawkach, kałużach, wolno płynących strumieniach oraz w ogrodach. Nie jest zwierzęciem płochliwym i często zagląda do siedzib ludzkich, gdzie poluje na owady. Jest aktywna o zmierzchu i o świcie oraz w nocy.

W terrarium wymaga temperatury powietrza 22-26oC. Nocą może mieć chłodniej.

Część wodną ogrzewa się przy pomocy grzałki akwariowej, zaś powietrze przy pomocy lampy typu terra-sol lub promiennika podczerwieni. Nocą ogrzewanie należy wyłączać. Wymaga światła jasnego do półcienistego.

Odżywia się muchami, pająkami, karaczanami, molami woskowymi, gładkimi gąsienicami, mącznikami, szarańczą, świerszczami.