Żółw promienisty – opis i hodowla

zolw_promienistyŻółw promienisty (Geochelone radiata) należy do żółwi lądowych. Żyje na suchych terenach południowo-zachodniego Madagaskaru, w klimacie gorącym i suchym. Aktywny jest podczas dnia. Ulubionym jego pokarmem są orchidee, zjada też inne rośliny i owoce. Jego półkolisty silnie wysklepiony pancerz posiada piękny żółty wzór i jest często wykorzystywany jako abażur do luksusowych lamp.

Samica składa raz na rok tylko jedno, rzadko dwa jaja. Mimo ustawowej ochrony jest tępiony tak dla pancerza, jak i smacznego mięsa. Jest obecnie jednym z najbardziej zagrożonych wytępieniem gatunków żółwia i znajduje się w Czerwonej Księdze.

W ogrodach zoologicznych stanowi zawsze cenną rzadkość. W ZOO we Wrocławiu kilkakrotnie uzyskali przychówki żółwia promienistego. http://www.zoo.wroclaw.pl/