Kanarek Gloster

glostergloster-zielony
KANAREK GLOSTER (Serinus canaria) Jest to stosunkowo młoda rasa kanarków, uzyskano ją krzyżując kanarki harceńskie z małymi borderami. Pokazano je po raz pierwszy na wystawie kanarków w Gloucestershire ( W.Brytania) w 1925 r. Po II wojnie światowej stały się bardziej popularne .Angielskie nazwy “buff” i “yellow” są oznaczeniami typu upierzenia glosterów . Pierwszą określa się w języku polskim jako “nieintensywne”, a drugą “intensywne”.Ptaki “nieintensywne”, czyli “buff” są nieco większe i bardziej pospolite. Hodowcy używają innej nazwy dla osobników czubatych ( “korońce”) i innej dla pozbawionych czubka na głowie(“gładkie”)

 

POKARM I PIELĘGNACJA
Całkowicie wystarczającym pokarmem jest standardowa mieszanka dla kanarków
,zielonki i pokarm jajeczny. Chętnie zjadane są również chwasty np. gwiazdnica ,rdest ptasi i krwawnik. Jest to odporna odmiana kanarków i może przebywać w wolierze zewnęteznej przez niemal cały rok. Zbędne jest podawanie tym kanarkom pokarmów zawierających syntetyczne barwniki poprawiające barwę upierzania. Kanarkitej rasy nie są zbyt drogie i nie sprawiają większych problemów w hodowli.
ROZMNAŻANIE
Podobne jak u innych kanarków , nie powinno się krzyżować dwóch ptaków czubatych . Częste krzyżowanie ptaków typu “buff”powoduje występowanie u potomstwa cyst piórowych . Odnawiają się one i powiększają przy każdym pierzeniu . Aby temu zapobiec,należy regularnie krzyżować ptaki”intensywne” z “nieintensywnymi” .

 

CHARAKTERYSTYKA
Skala punktowa oceny według COM:
1) koronka i głowa. 15
2) symetria koronki. 5
3) postura……….20
4) ogon……………5
5) upierzenie……..15
6) postawa………..10
7) nogi……………5
8) wielkość……….15
9) ogólne wrażenie…10

 

Rozróżnianie płci.Samce śpiewają, a w sezonie godowym mają inny niż u samic kształt kloaki Dane o lęgach .Inkubacja jaj trwa 14 dni : młode puszczają gniazdo po 14 dniach Czubek tej rasy jest dość gęsty i nie zakrywa oczu ,pióra są równej długości.Gruba szyja tworzy całość z szeroką głową. Kombinacja jasnych i ciemnych plam na upierzeniu tego ptaka jest przyczyną zaliczania go do glosterów łaciatych, zwanych czasem szekami.